dinsdag 22 januari 2013

Press release

 

22 January 2013

 

 

 

 

 

Suriname: Unacceptable delays and uncertainty in trial of former President Bouterse

and others - ICJ

 

Geneva, Switzerland – The ICJ today expressed its concern at further delays in the trial of

President Desiré Delano Bouterse and 24 others, who are accused of the murder of thirteen

civilians and two military personnel in 1982.

The ICJ further expressed its dissatisfaction with the continued uncertainty on the applicability

of an Amnesty Law that could threaten the status of the trial. No public statement has been

made by the Suriname Military Court since the judges hearing the matter decided to suspend

the trial of President Bouterse in May 2012 and leave it to the public prosecutor and an

undesignated court to decide whether President Bouterse and the other accused should benefit

from the country’s Amnesty Law.

 

“It is unacceptable that there have been no pronouncements in this case since the last hearing

over eight months ago,” said ICJ Secretary-General Wilder Tayler. “Justice has been denied for

more than three decades and it is in everyone’s interests, both the accused and the families of

the victims, that this trial should proceed without further delay”.

 

President Bouterse had been accused of having been present on 8 December 1982 at the

military barracks of Fort Zeelandia, where 15 political opponents were allegedly executed.

Reports published by various organisations at the time, including by an ICJ affiliate, indicated

that several of the victims had also been subjected to torture. At the time, Bouterse was

leading a military government in Suriname.

 

On 19 July 2010, Desiré Delano Bouterse was elected President of Suriname, taking up office

on 12 August 2010. On 4 April 2012, despite some contestation, an amendment to the

existing Amnesty Law of 1989 was adopted by the country’s Parliament, purportedly granting

amnesty to President Bouterse and others for the murders that allegedly took place in 1982.

As the ICJ noted in its report of 29 May 2012, there are a number of unresolved questions

regarding the legality of the Amnesty law.

 

Contact:

Dr. Jeff Handmaker, British lawyer and Senior Lecturer at the International Institute of Social

Studies of Erasmus University

Email: handmaker@iss.nl

maandag 21 januari 2013

L.S.,

 

Hoewel het hier om een juridisch artikel gaat,

is het toch voor een breed publiek geschreven. Iedereen die gerechtigd is tot een recht van grondhuur,

kan wel baat hebben bij dit artikel.

 

 

Mr. dr. C.A. Kraan: Verval van het recht van grondhuur ingevolge art. 16 DUD moet geschrapt worden.

                             Door: Carlo Jadnanansing

 

Volgens art. 16 van het Decreet Uitgifte Domeingrond moeten de deelgerechtigden van een recht van grondhuur binnen 18 maanden na het ontstaan van de onverdeeldheid één van hen aanwijzen op wie het recht overgaat. Gebeurt dat niet dan vervalt het van rechtswege. Het tweede lid van het artikel staat een beroep op overmacht toe. Dit betekent dat er dan geen verval van rechtswege is.

Aangezien sinds 1982 de overheid grondhuur als enige zakelijke titel op domeinland heeft uitgegeven, is dit artikel praktisch van groot belang.

In de notariële praktijk werd art. 16 lid 1 DUD decennia lang beschouwd als een “dode letter”. Dit betekent dat ook al kwamen erfgenamen vele jaren na het overlijden van de erflater naar de notaris voor het opmaken van een scheiding en deling, de notaris toch eraan meewerkte dat de verdeling gerealiseerd werd. Soms werd vermeld dat er sprake was van een overmachtssituatie, maar veelal werd daarover met geen woord gerept. Er werd dan gedaan alsof art. 16 lid 1 DUD niet bestond.

Het is daarom begrijpelijk dat in juridische kringen, maar ook voor vele bezitters van het recht van grondhuur, het vonnis van de kantonrechter in de zaak Kasi ca de Staat Suriname (Kr. d.d. 5-1-2012 AR 110347) als een donderslag bij heldere hemel overkwam.

De kantonrechter besliste dat hoe hard het voor de erfgenamen ook mocht zijn, de wet dwingend en onverbiddelijk is en dat dus het recht van grondhuur na 18 maanden van rechtswege was vervallen. De erfgenamen kregen dus nul op het rekest. Dit zou kunnen betekenen dat alle reeds gemaakte boedelscheidingen met betrekking tot het recht van grondhuur, waarbij de termijn van 18 maanden is overschreden, nietig zijn!

De kantonrechter wees in het voormeld vonnis erop dat de ratio van art. 16 DUD volgens de MvT op dat artikel is om boedelvorming tegen te gaan. Overigens een zeer goede reden daar de Surinaamse economie mede verlamd wordt door onoplosbare boedelproblemen.

Mr. A.F. K. Chin-a-Lin, kandidaat-notaris, heeft dan ook om begrijpelijke reden in het SJB 2012/2 haar instemming betuigd met het voornoemd vonnis van de kantonrechter.

Ook schrijvers dezes heeft het vonnis in een krantenartikel positief beoordeeld. Rechtswetenschapper Mr. dr. C.A. Kraan, kenner van – en gerenommeerd auteur over het Surinaams recht, heeft echter in een artikel in SJB 2012/3 vanuit het koude Nederland, een scherpe aanval gelanceerd, zowel op de naar zijn zeggen gebrekkige tekst van art. 16 DUD alsook op de uitspraak van de kantonrechter.   

Ook het artikel van Chin-a-Lin wordt door Kraan onder vuur genomen.

Laatstgenoemde pleit zelf voor complete afschaffing van art. 16 DUD en wel om de navolgende redenen:

  1. voormeld artikel is slecht geredigeerd. Het geeft aanleiding tot tal van vragen die moeilijk kunnen worden beantwoord.
  2. art. 16 DUD verbiedt iedere vorm van mede-eigendom ten aanzien van een recht van grondhuur, hetgeen zowel maatschappelijk als economisch onjuist is. Ik teken hierbij aan dat in de notariële rechtspraktijk en naar ik meen ook in de jurisprudentie, toch mede-eigendom wordt aangenomen bij in algehele gemeenschap van goederen gehuwde echtelieden. De vraag is echter of dit juist is of dat aangenomen moet worden dat slechts de waarde ervan in de gemeenschap valt.
  3. het artikel zegt dat verval niet intreedt bij overmacht zonder dit begrip nader te definieren. Hierdoor is het onzeker wanneer het recht vervalt.
  4. Blijkens de MvT is het artikel opgenomen om boedelvorming tegen te gaan. Kraan is van mening dat boedelvorming bij grondhuur geen rol speelt (bij eigendomsrecht wel) daar deze voor ten hoogste veertig jaar wordt verleend.

Dit is m.i. slechts ten dele correct daar het in de praktijk voorkomt dat een grondhuurder kort na verlening van het recht overlijdt. Ook al zou de boedel ten hoogste een duur van 40 jaar hebben, dan nog is er sprake van een boedel gedurende die tijd, met alle problemen van dien.

  1. een sterk argument van Kraan is dat de overheid de bepaling van art. 16 DUD in de praktijk niet handhaaft maar zich erop beroept wanneer dat haar goed uitkomt. Ik vul Kraan aan met:

Meestal in de gevallen wanneer het om politieke tegenstanders gaat. Dit kan dan aangemerkt worden als willekeur en onbehoorlijk bestuur.

Na lezing van het doorwrochte artikel van Kraan, moet ik eerlijk toegeven dat hij aspecten naar voren heeft gebracht waarover in ons land niet echt is nagedacht. Wellicht kan voor zijn pleidooi tot afschaffing van art. 16 DUD de vereiste parlementaire steun verkregen worden.

Als ik de krantenberichten mag geloven dan worden ook DNA leden regelmatig verblijd met het verkrijgen van grondhuurrechten. En ook zij hebben, evenals alle overige burgers, recht op een stabiel recht van grondhuur.

Ik raad een ieder die te maken heeft met het recht van grondhuur en dat is een belangrijk deel van onze gemeenschap, kennis te nemen van het belangwekkende artikel van Kraan in het onlangs verschenen nummer van het Surinaams Juristenblad (2012 nummer 3).

 

NPS heeft veerkracht

 


De voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), Gregory Rusland, is niet in paniek door de politieke situatie van dit moment. De NPS is na jarenlange regeermacht in de oppositie beland. Bij de herdenking van de verjaardag van de grote NPS-leider Johan A.Pengel en ex-premier van Suriname zondag, werden er kransen gelegd bij het standbeeld op het Onafhankelijkheidsplein.

"In tegenstelling tot wat er in de samenleving gesmoesd wordt, houdt het partnerschap en de onderlinge solidariteit nog steeds stand", zei de partijleider. "Ten tijde van Pengel waren er ook stormen. Wat nu gebeurt, is niet nieuw voor ons. De partij staat nog steeds overeind en dat zal nog heel lang duren".De NPS groeit te midden van beroering

Correcties aanbrengen
De NPS-voorzitter zei de laatste IDOS-peiling serieus te nemen waaruit blijkt dat de NPS geminimaliseerd zou zijn in Paramaribo. "We weten dat de resultaten onder bepaalde omstandigheden totaal anders zullen zijn. Daar gaan we vanuit. Vooral bij de echte peiling van 2015 zal dat blijken." Rusland voegde eraan toe dat de NPS de hand in eigen boezem steekt, correcties zal aanbrengen en er harder tegenaan zal gaan.


 

 


Belangrijke rol
Met het noemen van enkele verdiensten onder het bewind van Pengel en het Nieuw Front toonden de sprekers aan dat de NPS een belangrijke rol gespeeld heeft en speelt bij de ontwikkeling van het land. Genoemd werden onder andere het neerzetten van het Academisch Ziekenhuis, het Diakonessenhuis en het opzetten van de universiteit. De samenwerking tussen Lachmon en Pengel werd beschouwd als de grootste verdienste. Randjietsingh benadrukte dat vooral die samenwerking tussen de NPS en de VHP grote ontwikkelingen teweeg heeft gebracht. "Nu zitten we in woelige tijden. Maar ik ben niet bevreesd ook al heeft de voorzitter (Chandrikapersad Santokhi red. Starnieuws) mij niet gebeld vandaag. Ik ga ervan uit dat alles in het belang van land en volk gebeurt", zei Randjietsingh.

Rusland riep op om goed op te letten de komende dagen omdat "te politiek gevaar de wan tu sma sa sutu faya fu creëer dyugu dyugu. Maar ik kan u zeggen dat ik vandaag om 4 uur nog met de VHP-voorzitter gesproken heb. Unu d'a ay, we taki en we luku a tori. Dus u hoeft niet bang te zijn, zei de NPS-voorzitter rond half zes zondagavond

 

19 januari 2013

 

zaterdag 19 januari 2013

 

GOPI EN KROMOSOETO MOETEN DE LAAN UIT GESTUURD WORDEN.

19-01- 2013

 

‘Niet alleen de onderminister van het ministerie van Regionale ontwikkeling (RO) Mahinder Gopi moet met ontslag gaan, maar ook RGB-minister Ginmardo Kromosoeto.’ Dat vindt NPS-parlementariër Arthur Tjin A Tsoi. ‘Ik ben zeer teleurgesteld in de actie van de president. Hij heeft eervol ontslag gegeven aan Gopi en daarmee geeft hij een verkeerd signaal aan de gemeenschap. De grond is onrechtmatig verkregen en toch krijgt hij eervol ontslag. Ten tweede zou de president de grond moeten intrekken en dat teruggeven aan de Staat’, aldus Tjin A Tsoi. Hij meent dat de president niet eens stappen heeft ondernomen tegen de RGB-minister Ginmardo Kromosoeto, terwijl juist deze de grootste politieke fout heeft gemaakt’, zegt de NPS-parlementariër. ‘De president heeft de RGB-minister laten lopen, maar ook die moet gaan voor de grove fout die hij heeft gemaakt.’

Tjin A Tsoi meent dat de minister een grove politieke fout heeft gemaakt, omdat hij beweerde niet te weten wie achter de nv stond. Door de misser van de minister zou de Staat enorm zijn benadeeld, terwijl IDCS tekort is gedaan. ‘We moeten met ons allen over deze beslissing gaan nadenken, omdat dit te gemakkelijk is gegaan’, meent Tjin A Tsoi. De president zou bij het nemen van deze beslissing met twee maten hebben gemeten. ‘Hoewel Gopi ontslagen is, mag hij zich wel de eigenaar van de gronden noemen en dat is niet correct’, stelt de parlementariër.

 

190JANUARI 2013

 

UITNODIGING

 

Beste Hoofdbestuursleden, Voorzitter Congresbestuur, Voorzitters en secretarissen van de afdelingen Paramaribo, Wanica, Commewijne en Para,


Op zondag 20 januari a.s. zullen wij de verjaardag van  wijlen dhr. Johan Adolf Pengel herdenken.
Dit zullen wij doen middels een kranslegging bij zijn standbeeld op het Onafhankelijkheidsplein.

Namens de voorzitter van de Partij , dhr. Dr. Gregory Rusland, nodig ik U en uw bestuur uit voor deze kranslegging
welke om 17.00 uur (5u n.m) zal plaatsvinden.

Aan de voorzitters en secretarissen van de afdelingen wordt gevraagd dit door te geven aan de besturen van hun respectieve onderafdelingen.


Paraat  Paraat  NPS PARAAT!!!


MVG,
Ruth Renfurm
2e Secretaris NPS



vrijdag 18 januari 2013

EERVOL ontslag gevn aan Gopie geeft het moraal weer van deze regering

 

De oppositie heeft verontwaardigd gereageerd op de ontslagresolutie van ex-onderminister Mahender Gopi van Regionale Ontwikkeling. De oppositieleden Arthur Tjin-A-Tsoi (Nieuw Front/NPS) en Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) hebben vandaag in de openbare vergadering aangegeven dat in de ontslagresolutie er geen overwegingen staan vermeld en dat Gopi eervol wordt ontslagen met dankzegging voor bewezen diensten.

“De enige dienst die deze ex-onderminister heeft bewezen is aan zichzelf door de concessies van Bruynzeel“, zei Tjin-A-Tsoi bij de behandeling van de ingekomen stukken. Gopi kreeg van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer ruim 94.600 hectare aan concessie die behoorde aan Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij. Gajadien wil weten wat er met de concessies is gebeurd. Ook minister Ginmardo Kromosoeto van RGB moet volgens Tjin-A-Tsoi consequentie trekken uit dit voorval. “De minister die dit stuk heeft getekend, heeft ook diensten bewezen”, zegt de parlementariër.

Tjin-A-Tsoi en Gajadien wijzen er op dat president Desi Bouterse in het parlement een onderzoek heeft aangekondigd, maar dat daarvan niets te merken valt. “Wat we zien is dat de minister die de toewijzing heeft getekend en de onderminister vrij uit gaan. Dit is een verkeerd signaal naar de samenleving toe”, zegt Tjin-A-Tsoi.

 

 

Hoe dan Eervol ontslag Gopi ?

 

Onze  Parlementariër Arthur Tjin-A-Tsoi vindt het eervol ontslag aan ex-onderminister Mahender Gopi een belediging aan de gemeenschap. Arthur Tjin-A-Tsoi gaf de informatie over  94.000 hectare concessies aan twee bedrijven van Gopi.  De man moest gewoon ontslag gehad hebben.

Tjin-A-Tsoi  hekelt het feit dat in de resolutie is opgenomen dat de ex-bewindsman is bedankt voor zijn bewezen diensten. "Voor welke diensten wordt Gopi geroemd?" vraagt hij retorisch. "Het is duidelijk dat de onderminister vanwege de feiten die op tafel lagen ontslag heeft gekregen. In mijn standaarden van moraal en ethiek komt dat niet goed over." Tjin-A-Tsoi noemt het besluit van president Bouterse dan ook 'frappant en opmerkelijk'.

Bij het assembleelid wil het er evenmin in dat minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer zegt niet geweten te hebben dat de bedrijven aan Gopi toebehoren. "Als ik Kromosoetoe was zou ik de eer aan mezelf houden. Ik zou opstappen. Hij heeft het niet goed onderzocht."

NPS persdienst

 

donderdag 17 januari 2013

Douane leiding wordt ook vanwege veranderde beleidsinzichten vervangen

 

Dat deze regering het presteert Suriname neer te zetten als een van de meest corrupte landen op de international ranking van Tranparancy International is geen nieuws.

 

Als wij als volk denken dat men tot inkeer zou komen na publicatie van de ranking dan hebben wij voor de zoveelste keer een luchtkasteel gebouwd.

De informatie die de NPS bereikt is dat de integere douaniers in de leiding van die organisatie -die grote inkomsten voor ons land in de vorm van invoererchten zorgt voor onze republiek wordt vervangen.

 

Er wordt systematisch gewerkt aan ondergraving van instituten die jarenlang zijn opgebouwd om het land te stabiliseren, in onder andere economische zin.

 

Wat de reden is voor vervanging  en of detacheren van hooggeplaatste ambtenaren is voor ons een weet.

De corruptie is een kankergezwel voor onze samenleving en deze regering heeft geen remedie voor,integendeel wordt ex onder minister Gopie eervol ontslagen

 

NPS persdienst

 

Sunil Oemrawsingh

Waterkant 56

É: (597)476965 - (597)498157

Paramaribo

Suriname

 

vrijdag 11 januari 2013

dinsdag 8 januari 2013

NPS: Gouddeals logisch gevolg van toekomst gericht beleid

08 Jan,


Gregory Rusland, voorzitter NPS en ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen.

De Nationale Partij Suriname (NPS) onder leiding van ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Gregory Rusland, vindt dat overeenkomsten met Surgold (joint-venture Suralco en Newmont) en Iamgold niks nieuws zijn. "Ze zijn een logisch gevolg van de introductie van de grootschalige goudwinning in Suriname in 1994, toen de 'Cambior deal' werd gesloten. Dat geldt voor Iamgold, die in 2004 de Rosebel goudmijn opende, maar ook voor Newmont, die vanaf begin 2000 ondertussen 180 miljoen US dollar heeft geïnvesteerd in het Merian-project. Een project waarover in februari 2010 reeds overstemming was bereikt.

De NPS zegt in een persbericht dat door de president breed uitgemeten geweldige verbeteringen blijken achteraf bezien toch niet zo geweldig. De totstandkoming van deze overeenkomsten moet daarom eigenlijk worden gezien als het formaliseren dat Newmont en Iamgold eindelijk verder kunnen met hun bestaande investeringsplannen. Het lichtpunt hierin is dat wordt voorkomen dat wij verder kostbare tijd verliezen.

Lichtpunten
De jaarwisseling 2012/2013 heeft ons naast de pagara’s en het mooie siervuurwerk waarvan wij traditiegetrouw genieten, dit jaar ook enkele andere lichtpunten gebracht waarop wij als Surinamers best trots mogen zijn, zegt de NPS. Staatsolie meldde dat het nu een 'billion dollar company' is geworden en dat het in 2012 een bedrag van 320 miljoen US dollar heeft bijgedragen aan de staatskas. Governor Gilmore Hoefdraad maakte bekend dat de monetaire reserve van Suriname is gestegen van ruim 700 miljoen US dollar in 2010 naar 1 miljard US dollar per ultimo 2012. Rosebel Goldmines liet in haar jaarverslag 2011 weten dat van de gerealiseerde exportwaarde van 608 miljoen US dollar meer dan 350 miljoen US dollar in Suriname is achtergebleven. Waarvan 157 miljoen US dollar als directe bijdrage aan de Staat. Verwacht wordt dat de cijfers voor 2012 tenminste 15% hoger zullen zijn.

De politieke partij constateert met voldoening dat deze de zichtbare resultaten zijn van een zorgvuldig en toekomstgericht beheer van onze resources door de NPS en haar NF-partners. Het sociaal-economisch beleid van regeringen waarin de NPS heeft geparticipeerd is steeds gebaseerd geweest op de self reliance-gedachte. Condities scheppen voor het realiseren van duurzame welvaart en welzijn voor de gehele samenleving door verantwoorde mobilisatie van onze menselijke en natuurlijke hulpbronnen. Dat de NPS met deze beleidsinzichten op het goede spoor zat is meerdere malen door het IMF en ratingbureaus bevestigd. Zelfs Hoefdraad onderkent die mening, stelt de NPS. In februari 2012 bekende hij tegenover een Amerikaanse krant dat de periode 2000-2010 werd gekenmerkt door “een gedegen conservatief fiscaal-monetair beleid en een zeer zorgvuldig en toekomstgericht beheer van onze resources”. De macro-economische indicatoren die de regeringen onder leiding van NPS-voorman president Ronald Venetiaan in 2010 aan de huidige regering hebben nagelaten spreken boekdelen.

Compliment
Het is daarom niet te verwonderen dat zelfs zij die zich jaren ziende blind hielden voor de ontwikkelingen die zich in Suriname voltrokken, nu plotseling het licht schijnen te hebben gezien. De NPS en haar NF-partners kregen rond de jaarwisseling zelfs uit onverwachte hoek een weliswaar kennelijk onbedoeld compliment. “Suriname heeft in de afgelopen jaren grote successen geboekt. Zonder ontwikkelingshulp uit Holland!”. Woorden van president Bouterse himself! Niet als compliment aan degenen die ervoor hebben gezorgd dat wij thans op dit punt zijn, maar de zoveelste onterechte claim op het succes van anderen. Maar feiten liegen niet. Het zijn de NPS en haar NF-partners die de condities hebben geschapen waardoor wij nu zonder ontwikkelingshulp van Holland verder kunnen. Een duidelijk voorbeeld van de door de NPS voormannen Henck Arron en Frank Essed gepropageerde self reliance-gedachte.

De mooie dingen die het volk van Suriname mag verwachten zijn echter niet, zoals de president suggereert, de verdiensten zijn van zijn beleid. Dat komt omdat zijn regering nog geen enkele wezenlijke investering heeft weten te initiëren, laatstaan dat die enige inkomsten genereren. Zelfs de door hem ten onrechte als eigen succes geclaimde gouddeals zullen pas over 3 jaar iets opleveren.

Hebzucht
“Zonder ontwikkelingshulp uit Holland verder gaan” zal daarom moeten gebeuren met de inkomsten van Staatsolie, die de NDP-regering in 1997 nog voor een appel en een ei wilde verkopen en uit de verdiensten uit de Cambior-deal, waar de huidige president altijd zo laatdunkend over deed. Verdiensten die een rechtstreeks resultaat zijn van het beleid dat NF-regeringen hebben gevoerd. Met een erfenis die in 2010 verder bestond uit een monetaire reserve van meer dan 700 miljoen US dollar, een portefeuille aan geplande investeringen in de productiesector van meer dan 2 miljard US dollar, vrijwel geen buitenlandse schulden en een toen reeds geschatte economische groeipotentie van 4-6% per jaar, zal het niet een overkomelijk probleem moeten zijn om verder welvaart en welzijn voor de gehele Natie te realiseren. En dat is bereikt dank zij het zorgvuldig en toekomstgericht beheer van onze resources door de NPS en haar NF-partners.

Het is daarom ronduit triest om nu te ervaren hoe de huidige regering, in plaats van zorgvuldig en toekomstgericht om te gaan met de aan haar toevertrouwde resources van het Surinaamse Volk, moedwillig meewerkt dat deze in handen komen van door hebzucht gedreven individuen uit de eigen politieke omgeving, zegt de NPS.

 

donderdag 3 januari 2013

Aan: NPS afdelingen

 

Beste vertegenwoordigers van de afdelingen van de NPS,
 
Hierbij deel ik u mede dat de soos van vrijdag a.s. niet doorgaat vanwege de drukte van de afgelopen dagen. De volgende  soos is op de eerste vrijdag in februari 2013,
 
Groeten,
Greg Rusland
           

Gaarne dit bericht doorgeven aan partijgenoten.

 

Dr.G.Rusland

voorzitter

Paramaribo 3 januari 2013

600.000 ha Verkenningsrecht voor 1 bedrijf.

 

John Sew-Atjon directeur van HI-Calcia NV heeft tussen oktober 2011 en maart dit jaar ruim 600.000 ha in concessie gekregen voor exploratie en verkenning van mineralen, waaronder goud. Het gaat om de districten Sipaliwini, Brokopondo, Para, Coronie en Saramacca.. Hij is op 10 juni vorig jaar door president Desi Bouterse benoemd tot voorzitter van het team dat onderhandeld heeft met Iamgold. Sew-Atjon is onlangs door de regering benoemd tot directielid van Staatsolie en wordt klaargestoomd om in oktober over te nemen van algemeen directeur Marc Waaldijk.

Door minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen zijn de vergunningen gegeven. Hok heeft tijdens de begrotingsbehandeling alleen het aantal concessies dat verstrekt is prijsgegeven. Een overzicht van de bedrijven en personen werd, ondanks aandringen, niet gegeven. Het bedrijf is in februari vorig jaar opgericht... Bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken is Sew-Atjon geregistreerd als directeur van HI Calcia. Opmerkelijk is de politieke en persoonlijke verhouding tussen Sew Ajon,Jim Hok en Iwan Krolis. Krolis is ex voorzitter van de Palu en schoonvader van Sew Atjon>Jim Hok is de huidige voorzitter van de Palu.


Hoe rijmt deze regering het feit dat Sew Atjon namens de regering hoofd onderhandelaar is met de multinationals in de goud industrie en tijdens de onderhandelingen 600.000 ha verkrijgt om ook onder andere naar goud te verkennen.Het roept twijfels op en de integriteit van deze directeur Sew Atjon is nu ter discussie.

Het volk ziet en zal oordelen bij de volgende verkiezing.

 

 


606.780 ha aan recht tot verkenning en exploratie is verstrekt van HI-Calcia, met John Sew A-Tjon als directeur, tussen oktober 2011 en maart 2012.